Read in English
  
  FORSKNING  
 Människor
 Historia
 Arsenal


Erskine S. Allin

Allin var Vapenmästare vid Springfield Vapenfabrik och vapeninspektör för amerikanska armén under Inbördeskriget (1861-1865). Många vapen bär hans inspektörsmärke (kartusch), som är 'ESA' inom en oval:

View Enlargement

Allin föddes den 3:e februari 1809, och började arbeta vid vapenfabriken som lärling 1829 i avdelningen 'Water Shops' där hans far Diah var förman. Han befordrades snabbt och mellan october 1847 och maj 1848 tjänstgjorde han som Tillförordnad Vapenmästare. 1853 utnämndes han till Permanent Vapenmästare och som sådan visade han sin acceptans av ett färdigställt vapen genom att stämpla stocken med en oval kartusch med sina initialer.

Efter Inbördeskriget hade USA tiotusentals utdaterade mynningsladdare. Teknologisk utveckling i form av kammarladdare och enhetspatroner hade till viss del lagts åt sidan under krigets gång. Efter krigets slut bestämde sig staten att konvertera de gamla mynningsladdade gevären till kammarladdare. Allin var en av flera som uppfann olika modifikationer.

Allins största bidrag var utvecklingen av den sk "Trapdoor"-mekaniken som kunde användas för att uppgradera de befintlinga gamla gevären till kammarladdare. I en tävling visade sig hans design vara den mest acceptabla, och staten gjorde en beställning till Springfield Vapenfabrik på 5000 st konverterade M1861-gevär. Dessa blev kända som M1865:or. Året därpå, efter vissa förbättringar hade gjorts till utdragaren, beställdes ännu 25000 konverteringar (M1866). De första gevären som byggdes från början till Trapdoors och som inte hade konverterats från äldre vapen levererades från fabriken först 1873 (M1873). Allin gick i pension fem år senare och avled den 11:e september 1879. Fabriken stängdes på Allins begravningsdag som en hyllning.

Navigering
Meny
 
 
Köp den nu!